^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Haikola

Haikola

Haikola on pieni, mutta idyllinen vienalaiskylä. Se tunnetaan sekä muinaisista runontaitajistaan että ennen kaikkea kansankirjailija Ortjo Stepanovista, joka oli lähtöisin kylästä ja joka kirjoitti keskeisen osan tuotannostaan siellä.

Haikolassa toimii etnokulttuurikeskus, joka käsittää Ortjo Stepanovin kotimuseon, kansatieteellisen museon, päärakennuksen näyttelytilat sekä konserttisalin, joka toimii myös seminaarien ja luentojen pitopaikkana.

Kansanmusiikkijuhla Sommelo päättyy aina Haikola-päivään. Haikolan esiintymiset ovat enemmän kuin konsertteja. Kylän akustisessa ympäristössä voidaan luoda äänimaisemia, jotka jäävät elämään muistoissa vuosien päähän.

Syksyisin Haikolassa järjestetään elokuvafestivaali, jonka teemana on dokumenttifilmit Vienan Karjalasta.

Haikolassa on mahdollisuus myös majoittua – etukäteen sopien ja muulloin kuin järjestettyjen tapahtuminen aikaan.

Alakategoriat

Nähtävyyksiä

Nähtävyyksiä

Haikolassa on runsaasti Vienan Karjalan kulttuurihistoriaan liittyviä nähtävyyksiä. Niitä esittelee Haikolan etnokulttuurikeskus.

Lisätiedot artikkelista ...

Haikolan kylä on vanhalta nimeltään Jouhkola, varhaisimman nimeltä tunnetun asukkaansa mukaisesti.

Sukuperintönä eläneen tarinan mukaan Jouhko on kylän perustajan pojanpoika. Ukko oli lähtenyt entisestä asuinpaikastaan Tuhkasenvaarasta, kun karhut kurkistelivat ikkunoista sisään, ja asettunut niiltä välttyäkseen saareen.

Viime vuosisadan tunnetuin haikolalainen on Karjalan kansankirjailija Ortjo Stepanov, karjalaisittain Jouhkon Kalaskan Vasken Oleksein Pekan Miihkalin Ortjo. Hänen isoisän isoisäänsä Kalaskan Vaskea ja hänen äidinisänsä äitiä Karpan Moarieta laulatti Borenius vuonna 1872 ja totesi Haikolan olevan viimeisimpiä runoseutuja idän suunnassa.

Majoitus- ja ruokailupalvelut Haikolassa:

Miihkali Stepanov

puh. +7921 45 333 69

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Haikola